RASKAUDEN JATKAMINEN ON LUONNOLLINEN JA TURVALLINEN VAIHTOEHTO 

18.03.2025
Syntyvyyden laskussa on kyse laajasta yhteiskunnallisesta ongelmasta, jota ei voi populisoida sillä, että vedotaan laittomien aborttien vaarallisuuteen. Kyse ei ole pakkosynnytyksistä tai naisten ajamisesta äärimmäiseen vaihtoehtoon, laittomaan aborttiin, jossa vaarassa ovat niin äidin kuin lapsen henki. Kukaan ei varmasti halua tällaista.


Näkökulma, jota ei aborttipuheissa oteta huomioon: Nainen on se, joka loppujen lopuksi päättää tehdä laittoman abortin, vaikka tietää riskit. Raskauden jatkaminen on luonnollinen ja turvallinen vaihtoehto. Poikkeuksena naisen päätösvaltaan on pakottaminen aborttiin esimerkiksi prostituution ja/tai ihmiskaupan yhteydessä. Tällöin kyseessä on vakava rikos, josta tekijät tulee saattaa vastuuseen.

 

Tosiasia kuitenkin on, että Suomessa kuolee enemmän ihmisiä kuin syntyy. Jotain tilanteesta kertonee sekin, että vuonna 2023 rekisteröitiin yhteensä 43 835 koiraa ja lapsia syntyi 43 383.

Suomessa on edelleen erittäin hyvät olosuhteet saada lapsia. Meillä on laadukas neuvolatoiminta, erittäin pieni äiti- ja lapsikuolleisuus, sosiaaliturva, päivähoito, mahdollisuus opiskella tai "luoda uraa" vaikka on lapsia jne. Yksinhuoltajanakin pärjää ja on mahdollista saada niin taloudellista kuin henkistäkin tukea.

Toisaalta Suomessa on huippuluokan mahdollisuudet syntyvyyden säännöstelyyn, jolloin aborttien määrän tulisi olla hyvin vähäinen. Jos raskaudenkeskeytystä hakee sillä perusteella, että juuri nyt ei ole sopiva aika lapselle, mutta parin vuoden päästä on, niin silloin lapsen oikeus elää tulee olla ensisijainen vaihtoehto.


Sotia ja kulkutauteja on ollut niin kauan kuin ihmisiäkin. Suuret ikäluokat ovat syntyneet sodan jälkeen, jolloin ei ollut nykyisen kaltaista hyvinvointivaltiota. Abortin syyksi ei siis voi mitenkään vedota kurjiin olosuhteisiin. 

Suomen on ehdottomasti edistettävä syntyvyysmyönteistä väestöpolitiikkaa. Yhteiskunnan on paremmin tuettava jokaisen mahdollisuutta perheellistyä ja saada toivomansa määrä lapsia. Lapsiperheiden tukeminen on myös paras investointi tulevien sukupolvien hyvinvointiin. Lapsiperheiden pienenevä väestöosuus ei saa merkitä, että niihin suunnataan vähemmän yhteiskunnallisia resursseja. Lasten kasvattaminen on myös kansantaloudellisesti tärkeä panostus, jota yhteiskuntamme tulee arvostaa.
Mirja-Riitta Sjöholm 

Oikeus elämään -yhdistyksen hallituksen jäsen ja sihteeri